Psihopatii sunt peste tot. Da, asa e: peste tot! La TV, in filmele noastre preferate, la birou sau stau chiar langa tine in timp ce mergi cu autobuzul la munca. Estimarile arata ca aproape 5% din oameni au tendinte psihopate, insa inainte de a te speria ca Hannibal Lecter traieste printre noi, fa-ti timp si afla ce inseamna cu adevarat sa fii psihopat. Psihopatia este, probabil, cea mai controversata boala mentala si cel mai abordat aspect psihic din industria filmelor, astfel ca aceast boala a fost manipulata de-a lungul timpului.
Ce nu stiai despre psihopatie?
Psihopatia nu este un diagnostic psihiatric- Cu toate ca termenul de psihopat ajunge in jurul valorii de justitie penala, aceasta boala nu este o tulburare ce tine de psihiatrie sau psihologie. Psihopatia este un termen ce a fost utilizat de foarte mult timp in comunitatea medicala, dar cu toate acestea nu este recunoscuta de nicio subcategorie sau extensie a tulburarilor de personalitate sociala.
Psihopatii si sociopatii nu sunt acelasi lucru- Exista materiale din mass-media sau chiar materiale educationale care fac referire la psihopatie ca fiind acelasi lucru cu psihopatia, insa studiile realizate recent au demonstrat ca sensul celor doua aspecte nu este asemanator. Cu toate ca ambele boli sunt asociate cu un sens slab de diferentiere intre ceea ce e bine si ce e rau, dar si de o lipsa de empatie, exista cateva diferente intre ele. Diferenta consta in a avea constiinta. Un psihopat nu are constiinta, astfel ca vor face o actiune gresita si nu vor simti sentimentul de vina. In schimb, un sociopat stie ca nu e bine sa faca un lucru ce e lipsit de moralitate pentru ca are constiinta, dar cu toate acestea, remuscarile nu ii va deviaza comportamentul.
De asemenea, psihopatii nu sunt violenti intotdeauna. In industria divertismentului, cuvantul psihopat este sinonim cu nebun sau criminal. Aproape toate personajele care au fost descrise ca psihopati in filme si show-uri TV sunt criminali in serie, cum este si Hannibal sau Dexter Morgan din Dexter. Insa, in viata adevarata, tendintele psihopate nu inseamna neaparat ca o persoana va fi inclinata catre o viata criminala.