Alimentatia de sarbatori si tulburarile alimentare ale copiilor

meniu copii

In perioada sarbatorilor, sunt frecvente problemele legate de alimentatia copiilor. Nu sunt excluse excesele in cazul adultilor, de altfel si acestia fiind mai mult ca oricand predispusi la probleme digestive. Cum prevenim astfel de situatii? Mai cu seama in cazul copiilor, acestea sunt probleme care va trimit la camera de garda, daca pediatrul celui mic nu este disponibil.

Desi a avea la indemana, ca masura de precautie, cabinet pediatrie Mures adresa sau pentru orice oras pentru a putea ajunge cat mai rapid la  medic in cazul unei probleme, specialistii spun ca, de fapt, preventia este cea mai buna metoda. Daca se evita anumite obiceiuri, daca se tine cont de anumite limite, atunci sansele de a ajunge la medic cu cel mic, in perioada de sarbatori, scad.

Iata cateva dintre sfaturile ce trebuie aplicate mai cu seama in aceasta perioada festiva:

  • De preferat ca meniul copilului sa fie gatit separat

Poate ca suna a prea multa treaba si implica un efort aparte pentru parinti, insa este si mai bine. Daca adultii au o toleranta mai buna la anumiti aditivi sau anumite alimente pur si simplu, nu acelasi lucru se poate spune despre copii. Daca vorbim de categoria celor la inceput de diversificare, cu atat mai mult nu trebuie sa le introduceti tot felul de alimente din abundenta, care exista la masa de sarbatori.

Chiar si pentru categoria celor care trec de 2 ani meniul nu ar trebui sa fie mai incarcat fata de ceea ce, de regula, mananca.

  • Evitati mezeluri, carnea de porc, mancarea adultilor

Cei mici sunt mai mult predispusi la indigestie sau la reactii ale stomacului sau in general a sistemului digestiv, daca nu se respecta un plan alimentar sanatos. Pentru ca in perioada sarbatorilor de iarna se pune un mare accent pe ideea de mancare grasa, traditionala, de porc, pentru copii acestea sunt riscante. In termeni populari se spune adesea: „cade greu la stomac”.

Este de preferat ca cei mici sa nu consume maioneza, avand in vedere ca are in continutul sau ou crud; mezelurile sunt procesate si cu multa sare si condimente, deci de preferat sa fie evitate. Carnea de porc este  mai greu de digerat.

Spus pe scurt, ceea ce adultii prefera sa consume din abundenta pentru copii ar trebui sa fie un meniu aproape interzis.

  • Nu fortati copilul sa manance

O problema comuna a starii de rau sau chiar de voma, imediat dupa masa, inseamna o reactie dupa ce copilul a fost fortat sa manance. A nu se uita ca in perioada 1-2 ani si chiar si mai devreme sau mai tarziu de acest interval, in functie de fiecare copil, exista eruptia dentara care impune un anume temperament. Nu este exclus ca cel mic sa refuze constant mancarea, sa doreasca sa serveasca numai mancare pasata, foarte putina, completata eventual de lapte.

A forta copilul asigura pe moment o stare de bine pentru parinte, avand constiinta impacata ca a reusit sa il faca sa manance pe copil. Este de preferat sa se constientizeze mai degraba nevoile celui mic si confortul acestuia.

Sarbatorile sunt momente de bucurie si ar trebui sa ramana asa, daca ne pastram echilibrati in alegerile alimentare.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these