Anticonceptionalele si accidentul vascular cerebral

Ideea conform careia femeile care iau contraceptive orale sau anticonceptionale determina o crestere a riscului de a forma cheaguri de sange si de a suferi un accident vascular, nu este o idee tocmai noua, din moment ce un studiu realizat in anul 1962 a facut aceasta legatura. Ideea generala consta in faptul ca o doza ridicata de estradiol- de pana la 150 micrograme- poate influenta acest risc. Insa, tehnologia a avansat destul de mult in ultimii 60 de ani, ceea ce inseamna ca toate formele de contraceptie- nu numai pilulele- se afla la o forma destul de avansata. Dar, cum ramane cu studiul care a descoperit ca totusi exista o legatura intre administrarea de anticonceptionale si accidentul vascular cerebral?

In primul rand, specialistii anunta ca nu trebuie sa intram in panica. Intr-adevar, studiul a descoperit un risc mai ridicat, insa acest risc are legatura cu o serie de factori. Oamenii de stiinta au analizat rezultatele studiilor existente si au descoperit ca femeile care iau anticonceptionale ar putea fi si mai sensibile din punct de vedere genetic. Un alt studiu sustine ca un nivel mai crescut de colesterol in timp ce se administreaza pilule determina o crestere a reactivitatii cardiovasculare, dar si o schimbare in nivelul de insulina- ceea ce poate determina o crestere a ratei de accident vascular cerebral.

Studiu OMS

Similar, Organizatia Mondiala a Sanatatii a descoperit in anul 1996 ca un risc mai crescut de accident vascular a fost observat in randul celor care urmeaza contraceptive cu o cantitate de estrogen mai mare. De fapt, aceasta asociere este motivul pentru care majoritatea contraceptivelor au doze hormonale de maxim 20-30 micrograme, niciodata mai mult de 50. Cu toate acestea, in statele dezvoltate, OMS a descoperit ca toate contraceptivele sunt asociate cu un risc mai mare fata de accidentul vascular cerebral. Cercetatorii sunt de parere ca aceste lucruri au legatura cu selectia naturala a pacientei si gestionarea tensiunii arteriale, dar si din cauza susceptibilitatii genetice.

Concluzia oamenilor de stiinta sustine ca femeile ar trebui sa incerce mai multe tipuri de pilule contraceptive, deoarece anticonceptionalele nu au aceeasi forma peste tot. „Pe masura ce viata unei femei se schimba- familia sa, obiectivele sale, planurile sale- acesta ar putea sa aiba nevoie de altfel de metode contraceptive”- sustine autorul studiului.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these