Batalia tehnologiilor: NFC vs Bluetooth

tehnologie

Tehnologia NFC este utilizata in zilele noastre de multi entuziasti, fiind privita ca si urmatorul pas in evolutia transmisiilor de date wireless. Ar putea insa NFC sa detroneze insa tehnologia Bluetooth?

In momentul de fata, in materie de transfer de date pe distante scurte, tehnologia bluetooth primeaza in optiuni. Desi realizeaza acelasi lucru – transfer de date – exista o serie de diferente intre aceste doua tipuri de tehnologii, diferente enumerate in cele ce urmeaza.

Distanta – poate cel mai important aspect ce diferentiaza NFC de Bluetooth este raza maxima de acoperire. Desi ambele tehnologii asigura transfer de date, in cazul bluetooth raza maxima poate ajunge pana la 10 metri. Pe de alta parte, tehnologia NFC impune o distanta mult mai mica pentru transferul datelor – mai putin de 4 cm. Prin urmare, pentru completarea transferului de date, in cazul tehnologiei NFC se impune si atingerea dispozitivelor.

Utilitate. Cu privire la acest aspect devine castigatoare tehnologia NFC. Conexiunea este foarte usor de stabilit si nu necesita autentificari suplimentare. Tot ceea ce este nevoie este ca NFC sa fie activat, dispozitivele apropiate, iar transferul are loc instant. In cazul bluetooth exista o procedura de urmat pentru transmiterea de date. Este necesara imperecherea dispozitivelor, introducerea unui cod PIN, urmata abia apoi de selectia si transferul datelor.

Consumul bateriei. NFC foloseste un emitator-receptor de mica putere si nu afecteaza drastic durata de viata a bateriei dispozitivului mobil. Acest lucru face ca utilizatorul sa nu simta o reducere considerabila a bateriei atat timp cat conexiunea NFC este activata. Pe de alta parte, daca modul bluetooth este mentinut activ, epuizarea bateriei va avea loc mult mai rapid decat in mod obisnuit.

Securitate. Cu privire la acest aspect, tehnologia NFC ar parea ca are de pierdut – nu este nevoie de masuri de securitate suplimentare, precum autentificari ori verificari. In fapt insa, raza scurta de actiune reprezinta cea mai buna masura de protectie – pentru un eventual furt de date persoana rau-voitoare ar trebui sa fie foarte aproape de transmitatorul NFC. Din acest motiv, chiar daca transferurile bluetooth sunt securizate, tehnologia NFC devine castigatoare datorita posibilitatii foarte reduse de interceptare a semnalului.

Fara indoiala NFC reprezinta o tehnologie inovativa realizata pentru revolutionarea modului in care transferam date. Cu toate acestea, nu va detrona bluetooth, cel putin nu inca, atunci cand vine vorba de transfer de date pe distante de pana la 10 metri.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these