Guma de mestecat contine ce-i drept tot felul de E-uri. In numele acestui fapt se pare ca nu este tocmai sanatoasa pentru organism. Exista deja si un mit conform caruia daca vei inghiti guma de mestecat vei avea probleme cu stomacul. Fals sau adevarat?
Pe langa faptul ca producatorii de guma ar intra in faliment daca s-ar dovedi faptul ca guma de mestecat afecteaza stomacul lucrurile nu sunt asa. Stiai ca acidul gastric este atat de puternic incant ar putea sa dizolve chiar si o lama de ras? Asta nu inseamna ca ai putea consuma asa ceva insa acidul din stomac nu intampina probleme in a dizolva guma de mestecat. Si pe principiul orice exces dauneaza guma de mestecat inghitita ar putea in cel mai rau caz sa iti provoace balonari sau discomfort la nivel digestiv.
Atentia ar trebui sa se indrepte catre inlocuirea unei mese cu o guma de mestecat. Dar sa privim partea buna a lucrurilor. Acestea iti provoaca pofta de mancare pentru ca stimuleaza organismul, prin mestecat sa creada ca va urma ceva ce trebuie digerat. Iti produce totodata o cantitate mai mare de saliva, dar care sa faca ca bacteriile rele sa nu se depuna pe dinti si sa afecteze sanatatea dentara, dar si gingivala. Mai mult decat atat, guma de mestecat ofera prospetime si asta toata lumea o stie, eliminand cat de cat bacteriile din gura dupa o masa cand periajul nu este posibil.
Ramane o problema insa parte de continut. Pe cat de delicioasa ar putea fi o guma de mestecat, cu gust de capsuni, struguri sau menta pe atat de complexa in substante deloc favorabile pentru organism. Doar cateva exemple vor dovedi asta: sorbitol, xilitol, manitol, maltitol, acid malic, acid citric si multi altii.