Cate curiozitati despre mirosuri

Sunt aproximativ 110 mii de mirosuri in lume; cu toate acestea fiintele umane nu pot detecta decat o parte dintre ele, in jur de 100 sau 200. Nasul uman nu este la fel de dotat precum cel al unui caine spre exemplu care ar putea chiar sa enumere, daca ar putea vorbui, care sunt ingredientele dintr-o mancare chiar si simtind mirosul de la departare.

Stiai ca:

  1. Emotiile sunt declansate de miros? Se intampla asta cu un impact de 75% si poate fi vorba despre o serie de mirosuri, de la placere la emotie. Spre exemplu pentru multi mirosul de creion inseamna amintiri din copilarie.
  2. Mirosul te poate trezi din somn? Spre exemplu cu o cafea iti faci dimineata mai buna. Si in plus nici nu ai nevoie sa o gusti caci mirosul pare sa fie suficient pentru a te incarca cu energie pentru o dimineata buna. Deci mirosul este de impact fara doar si poate.
  3. Cei care lucreaza in industria de parfumuri pot detecta mai multe mirosuri? Sunt oameni aparte sa spunem, a caror nas poate capta si detecta dela 600 la 800 de mirosuri.
  4. Simtul olfactiv se dezvolta o data cu noi, in timp? Insa cunoaste un declin destul de devreme. Afectat sau nu din varii motive se pare ca acest simt atinge un punct culminant la adolescenta tarzie si mai apoi incepe perioada de declin.
  5. Peste 755 dintre cazurile de impact ale gustului se datoreaza simtului olfactiv? Cu alte cuvinte daca nu am avea miros nu am mai putea distinge si savura ce inseamna in adevaratul sens al cuvantului mirosul de cafea, pizza si asa mai departe.
  6. Pana si animalele au mirosuri preferate? Se pare ca pisicile adora valeriana, iar camilele prefera mirosul de tigara.
  7. Exista si o boala a mirosului, numita anosmie, pentru cei care nu pot mirosi. Si mai ciudata este afectiunea numita cacosmia, cea care te face sa simti numai miros de mucegai indiferent despre ce este vorba de fapt.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these