Ce s-ar intampla daca toti oamenii ar sari deodata?

Exista sapte miliarde de oameni pe Pamant, cu o greutate totala de aproape 363 miliarde de kilograme. Ce s-ar intampla daca toti oamenii ar sari in acelasi timp pe suprafata Pamantului?

Din cauza faptului ca oamenii sunt raspanditi oarecum egal pe suprafata sferica a Pamantului, daca toti am sari in acelasi timp nu s-ar intampla mare lucru- din cauza dispersiei oamenilor impactul s-ar anula, rezultand o actiune zero, sustine fizicianul Rhett Allain.

Insa, daca am reusi sa ne adunam intr-un singur loc, rezultatele ar fi usor mai diferite. Deci, hai sa ne imaginam ca toti cei sapte miliarde de oameni se aduna intr-un singur loc pe pamant- astfel ar fi mai usor ca toti sa se sincronizeze. Utilizand legile de conservare a impulsului si energiei, Allain, fizician la Universitatea din Louisiana de Sud Est, a calculat ceea ce se poate intampla daca cele 300 de miliarde de kilograme ar sari pe Pamant in aceste conditii. Pentru inceput, acesta a presupus ca un om poate sari, in medie, 30 de centimetri.

Efecte saltului

Pentru a ajunge cat mai repede la subiect, Allain a descoperit ca saltul nostru ar impinge foarte usor Pamantul, astfel ca acesta va avea un plus de viteza de 2.6 x 10^-13 m/s. Altfel spus, in numai o secunda, Pamantul ar reusi sa se mute la o sutime din raza unui singur atom de hidrogen. Nu e atat de mult, insa aceasta modificare va fi pentru totdeauna sau doar pentru moment? Am schimba pentru totdeauna cursul Pamantului? Allain spune ca nu. „Daca toti oamenii ar sari in acelasi timp, acestia vor si cadea in acelasi timp- ceea ce inseamna ca se vor misca inspre Pamant. In tot acest timp, Pamantul se va misca inapoi, iar totul se va petrece in acelasi timp”. Nu ne-am lamurit cum mult, dar macar stim ca oamenii nu vor avea niciun impact asupra vitezei de rotatie a Pamantului.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these