Pare un vis care a devenit realitate si totusi l-ai dus la indeplinire. Ai casa pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna, ai construit-o dupa preferinte, dar oare nu ai gresit pe undeva? Nu cumva ai luat cateva decizii gresite care te vor afecta mai tarziu?
Daca am reusit sa iti seman o umbra de indoiala, citeste in continuare si afla care sunt cele mai frecvrente greseli pe care le face marea majoritate atunci cand construieste – sau chiar renoveaza – o locuinta.
1. Iti concepi un buget total departe de cel real
Daca ai luat decizia foarte importanta de a-ti construi o casa sau chiar de a o renova, trebuie sa ai in vedere toate cheltuielile, chiar si cele ocazionale, care pot sa apara pe parcurs. Nu este suficient sa iti faci o lista de materiale pe care trebuie sa le achizitionezi, sa iei in calcul manopera si consumul de energie si apa.
Va trebui sa te adaptezi in mod constant. Daca nu vrei sa fii pacalit, va trebui sa faci o cercetare temeinica a pietei materialelor si serviciilor. Uneori tarifele se schimba in functie de sezon, astfel trebuie sa fii precaut.
O celebra vorba romaneasca se adevereste in acest caz. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, asadar, pentru a nu te trezi cu surpriza neplacuta ca bugetul pe care esti dispus sa il aloci sa fie depasit, ia de la bun inceput in calcul absolut tot.
La extrema opusa se afla cei care rezerva de la prima faza un buget mult prea ridicat fata de ceea ce trebuie realizat. Nici asa nu e bine, pentru ca vei cheltui mai mult decat ar trebui.
2. Proiecte DIY
Sau Do It Yourself, cum spune americanul. Vrei sa reduci cheltuielile si te bazezi pe ideea ca romanul este priceput la toate, insa de cele mai multe ori aceasta decizie este una gresita. Daca te vei apuca sa intervii la constructie sau reamenajari, asigura-te ca ai si un specialist langa tine, care sa iti spuna daca ceea ce faci este bine sau gresit.
In caz contrar, proiectul de constructie sau reamenajare in care ai mers pe principiul DIY se va dovedi un fiasco. Stii cum sa montezi prize modulare Gewiss? Poti face un racord la centrala termica sau poti schimba in mod eficient traseul conductelor si cablurilor electrice? Daca raspunsurile sunt negative, renunta la DIY.
Exact la fel ca si o improvizatie, munca realizata pe cont propriu te poate costa mai mult decat apelul la un specialist, datorita reparatiilor si interventiilor ulterioare. Lasa ceea ce nu poti face in seama profesionistilor!
3. Contractezi servicii foarte ieftine
Da, stiu, vrei sa faci o economie de fiecare data cand investesti bani in ceva. Nu te zgarci insa atunci cand este vorba de finisajele casei, de constructia acesteia sau chiar de o renovare. Vezi paragraful de mai sus – vei ajunge sa platesti mult mai mult ulterior.
Ieftin nu inseamna si calitate foarte buna. Poate ca ai niste cunostinte sau prieteni care lucreaza in domeniu si iti vor incasa mai putin – asta e o exceptie de la regula. Daca totusi alegi sa lucrezi cu o firma de constructii sau renovari despre care nu stii mare lucru, dar care are preturi foarte mici, ar trebui sa iti pui un semn de intrebare.
Sa fim seriosi, nu exista meseriasi care sa lucreze pe bani putini. Fiecare isi pretuieste munca, asa ca va trebui sa te feresti de acele firme sau echipe care iti ofera servicii foarte ieftine.
4. Alegi materiale de constructii foarte ieftine
Situatia e exact la fel ca si in cazul serviciilor. Alegi materiale ieftine, vei avea parte de o lucrare la fel de ieftina, de rezultate pe masura.
Ce preferi? Sa ai o pereche de pantofi foarte ieftini, care sa te tina doar o luna, sau sa ai o pereche de incaltaminte durabila, dar putin mai scumpa, de care sa te servesti chiar peste un an? Daca ai pune pe hartie valoarea fiecarei perechi de incaltaminte ieftina cumparata in intervalul in care ai putea purta ceva mai durabil, ai ajunge la costuri mult mai mari.
Exact la fel sta problema si in cazul materialelor de constructie ieftine. Daca vrei calitate, vei alege ceva corespunzator, chiar daca e putin mai scump. De asemenea, trebuie sa te asiguri si ca meseriasii au mai lucrat cu respectivele materiale, ca stiu sa le foloseasca. Nu te zgarci, pentru ca frumusetea si durabilitatea casei tale se afla in joc.
5. Nu te implici personal in constructie sau renovare
Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa lasi mesterul sa lucreze de capul lui. Chiar daca ii prezinti de la inceput proiectul si ceea ce iti doresti, nu te poti astepta ca totul sa fie perfect. Degeaba alegi cei mai buni meseriasi de pe piata, specializati in constructii sau amenajari interioare, daca nu discuti cu ei si daca nu verifici stadiul lucrarilor in fiecare etapa.
Asta nu inseamna sa stai pe capul omului la fiecare pas. In niciun caz! Va iesi aceeasi treaba de mantuiala, sau poate va iesi intr-adevar ceea ce iti doresti, insa intreg procesul va fi de durata mult mai indelungata.
In acest caz poti sa analizezi si comportamentul mesterilor pe care i-ai chemat sa iti construiasca sau sa iti renoveze casa. Daca reactia va fi una suparacioasa, sigur nu stai de vorba cu profesionisti. Acestia iti vor asculta dorintele si vor executa lucrarea oferindu-ti sfaturi acolo unde considera ca lucrurile ar putea fi imbunatatite, pentru ca la urma urmei este vorba de niste bani pusi in joc, de o investitie care se doreste a fi cat mai durabila.
Fie ca vei tine sau nu cont de cele 5 sfaturi anterioare, primesti si unul bonus. Orice s-ar intampla, nu incerca sa grabesti inutil lucrurile. Renovarea sau construirea unei case este un proces cu o anume durata, care nu poate fi redusa considerabil fara a fi afectata calitatea lucrarii. In plus, daca mai vii si cu preferinte si recomandari adresate mesterilor, cu anumite modificari la proiectul initial, procesul poate dura si mai mult – este si normal.
Sincer acum, cate din aceste greseli le-ai evitat? Mai stii si altele? Iti astept parerea in sectiunea de comentarii de mai jos.