Durerile menstruale sunt acele dureri in partea abdomenului care leaga unele categorii de muschi cu restul corpului si atunci cand corpul sufera transformari tind sa se evidentieze prin contractarea acestora. Durerile menstruale apar la femei inca de la primul ciclu menstrual si continua probabil toata viata, in situatia in care nu intervin alte schimbari ale organismului.
Doctorii spun ca unele femei tind sa simta mai putin modificarea organismului la aparitia menstruatiei, pe cand altele se plang de dureri si crampe acute care le fac sa se opreasca din activitatile zilnice.
Atunci cand te confrunti cu dureri abdominale este bine sa consulti un medic ginecolog care sa iti spuna ce fel de medicamente poti sa folosesti si prin ce metode poti sa combati aparitia acestora pe viitor. Unele din cele mai usoare metode prevad consumul de analgezice si antiinflamatoare, consumul de pilule anticonceptionale, care sunt menite sa regleze crampele musculare si fluxul menstrual, precum si unele metode mai putin abordabile, precum injectiile cu hormoni sau inelul vaginal.
Alte metode sunt cele auzite de la bunica si implica adoptarea unui stil alimentar sanatos, cu mese bogate in vitamine si minerale, dar si exercitii fizice regulate. Atunci cand organismul este prea lenes tinde sa simta crampele musculare la o intensitate mult mai mare. De aceea este indicat ca inainte de menstruatie sa urmati o serie de cel putin 10 zile de exercitii fizice usoare sau de tip yoga, pentru a intari muschii abdominali.
Consumul de ceaiuri este de altfel benefic, pentru ca ajuta la calmarea durerilor si la estomparea crampelor. Nu trebuie uitata nici medoda de a pune putine presiune in zona abdominala prin aplicarea unor comprese cu apa calda, pentru a calma si a linisti muschii si de a evita agravarea intensitatii crampelor. Activitatea sexuala intensa poate reduce crampele musculare, prin eliminarea hormonului de endorfina, benefic pentru majoritatea femeilor.