Daca nu poti sa dormi, poti sa suferi de…

Recomandarea pe care o auzi tot mai frecvent este de 8 ore de somn pe noapte. Asta pentru ca oricat ai incerca sa compensezi cu ore de somn pe timp de zi nu se compara cu odihna totala din timpul noptii. Plus ca ritmul organismului este astfel si de la nocturn la diurn ar necesita ceva timp de acomodare. Insa in lumea moderna si alerta in care traim tot mai adesea ne confruntam fie cu lipsa de timp pentru somn fie cu probleme care afecteaza calitatea somnului. Si la randul sau acest lucru afecteaza mai mult decat crezi.

Lipsa de somn si urmarile

Ai observat si tu ca lipsa de somn duce cel mai adesea la o stare generala proasta. Pur si simplu te simti inconfortabil, iritat de tot ce te inconjoara. Lipsa de somn duce insa la stari cu mult mai grave decat atat, printre care se numara:

  • Durerile de cap. Desi nu exista o explicatie clara in ceea ce priveste legatura dintre durerile de cap si lipsa de somn este cert ca migrenele fac parte din zilele obositoare. Pana la urma creierul obosit nu mai poate functiona asa cum o facea.
  • Acumulare de kilograme. Lumea tinde sa creada ca cei care se ingrasa mult intr-un timp scurt au o viata buna. De fapt o explicatie poate fi aceea de lipsa de somn care duce la un dezechilibru hormonal, ce prin urmare te face sa mananci mai mult, sa poftesti la mancaruri grase in special.
  • Boli de inima. Lipsa de somn duce la cresterea tensiunii arteriale si astfel bolile de inima sunt la un pas distanta. Dar astfel de cazuri se concretizeaza pentru cei care dorm in medie doar 4 ore pe noapte, la jumatate fata de orele recomandate.
  • Sistem imunitat deficitar. Racesti mai des, esti mai predispus la boli si asta pentru ca organismul este slabit la propriu.

Nici macar somnul de frumusete nu este mit. Avem nevoie de somn pentru o viata sanatoasa.

 

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these