Fa-ti copilul sa iubeasca lectura

lectura copil

Una din cele mai grele incercari de parinte este sa iti indrumi copilul spre calea cunoasterii si a lecturii, spre ceea ce inseamna propria sa dezvoltare, incat este bine sa nu il fortezi si sa il obligi sa faca ceva ce nu isi doreste.

Incurajarea se accepta, dar nu si fortarea. Atunci cand iti fortezi copilul sa citeasca el se va simti obligat si va incerca sa respinga idee ca lectura poate fi benefica pentru el si va avea tendinta sa arunce cartea si sa se joace pe calculator. Atunci cand copiii urasc o carte care nu i-a fost solicitata la scoala, acestia vor refuza sa ii parcurga paginile si imediat se vor opri din citit.

Ca si adult, cand citesti o carte care nu iti place, sansele de a o pune jos si de a nu o termina sunt egale cu cele ale unui copil. Este important sa ii dai voie copilului sa aiba propriile opinii si sa isi formeze singur subiectele care il fascineaza in demersul lecturii. Atunci cand acesta simte ca este mai amuzant sa citeasca o carte pe care si-o doreste si pentru care prezinta interes, atunci cu siguranta o va citi pana la capat.

Daca vrei sa il faci sa iubeasca lectura, atunci incurajeaza-l cu propriile tale ganduri.  Explica-i fapte pe care obisnuiai sa le faci cand erai la scoala, ce fel de carti citeai cand erai la scoala si care au fost cele mai amuzante episoade din aceste carti. Aceasta tehnica a dat mereu rezultate.

Sau poti sa citesti prin intermediul gatitutul. Gatitul poate fi o buna solutie sa il pui pe copil sa citeasca ingrediente si retele diverse, care au cuvinte nu prea uzuale in limba romana si astfel te vei asigura ca in gatit va gasi un mod de a-si fructifica pasiunea pentru citit. Este important sa fii deschis si sa incerci multe alternative pana cand copilul va realiza ca intotdeauna cititul este o buna cale de succes.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these