Motive surprinzatoare pentru care mintim

mincinos

Mintim din cand in cand si parca nu stim de ce am facut asta. Se spune ca minciuna are picioare scurte si de fapt se si dovedeste asa. Ar fi o arta deja sa minti atat de bine si sa mai si tii minte tot ce ai spus.

Iata ce au descoperit cercetatorii ca si cauze posibile de ce mintim:

  1. Pentru ca ne dorim sa evitam un anume moment. De cele mai multe ori ar fi ceva ce ar starni valvataie. Fie ca iti doresti sa te protejezi pe tine in primul rand, fie ca iti doresti sa eviti o cearta cu cei din jur minti pentru simplul fapt ca este mai simplu sa schimbi perceptia, povestea.
  2. Teama este un alt motiv. Asta pentru ca in adancul sufletului nostru construim un mecanism fata de lume. Nu dorim sa dezvaluim ceva, nu dorim sa fim criticati si din teama de a ni se interpreta orice gest si orice miscare preferam sa mintim ca si cand firul povestii ar fi cu totul altul. Cel putin nu ai spus nimic compromitator.
  3. Imaginea conteaza. Asa ca nu  ne permitem sa ne dam de gol ca suntem mici barfitori, ca facem lucrari pe la spatele unora si asa mai departe. Preferam sa spunem o minciuna si sa oprim totul din aceeasi teama si insecuritate personala.

Sinceritatea poate fi in egala masura un avantaj, o calitate insa cu doua taisuri. Ajungem la concluzia ca mai bine o luam pe calea lenesului decat sa continuam sa spunem purul adevar. Si mai surprinzator pare ca incepem sa avem o astfel de tendinta inca de mici copii desi in inocenta noastra nici nu ne dam seama de asta. In orice caz, cand ajungem la maturitate mintim pentru ca este o strategie in a obtine ceva.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these