Durerea este un lucru de care ne temem aproape universal. Este modalitatea prin care invatam sa nu atingem obiecte fierbinti, sa evitam albinele si, in general, sa ne tinem departe de lucrurile care ar putea sa ne dauneze din punct de vedere fizic. Insa, durerea este necesara iar cei dintre noi mai putin fericiti care au un deficit in capacitatea lor de a simti durere ajung sa se raneasca de foarte multe ori fara sa isi dea seama.
Durerea nu este egala
Bineinteles, o taietura cauzata de hartie are un impact mai mic comparativ cu o intepatura de albina, dar niciuna din aceste dureri nu este chiar atat de intensa incat sa provoace moartea unei persoane. Dar, care este oare cel mai dureros lucru de pe pamant? Raspunsul este putin neclar. Pentru inceput, este aproape imposibil sa se realizeze o ierarhie cu privire la dureri, deoarece acestea vor avea o intensitate diferita in functie de fiecare om.
De asemenea, durerea este subiectiva. Unii oameni au un prag de durere mai ridicat decat altii, iar motivul pentru care se intampla acest lucru este de ordin psihologic si neurologic. In plus, durerea poate fi influentata si de chimia creierului si de unele mecanisme de adaptare atunci cand vine vorba de confort si durere.
Pe langa toate aceste lucruri, se pare ca femeile si barbatii simt durerea in mod diferit, iar daca este sa vorbim pe termen lung, femeile conduc acest top cu certitudine. Pe scurt, nu exista un gradient fix care sa masoare nivelul de disconfort, ci durerea este experimentata diferit in functie de fiecare om in parte. Intr-adevar, exista dureri extrem de mari, care ar putea intra cu usurinta in categoria „cea mai puternica” durere pe care o poti experimenta. Exista dureri care sunt teribile, insa prin natura lor de scurta durata, creierul poate induce un efect de amortire pentru a proteja sanatatea celui care sufera.