Stiinta din spatele sarutului

Sarutul pare in zilele noastre un gest banal. Asociat cu sentimente de apartenenta, de relatie si socializare in spatele acestui obicei pana la urma sta o intreaga istorie pe care prea putini o stiu. Iata cateva aspecte interesante despre sarut:

  • Nu ne nastem cu „stiinta” de a saruta. Asta o deprindem in timp. Sarutul apare in trecut ca o forma de a ajuta bebelusii sa manance cand mamele lor le mestecau mnacarea si o pasau in gura copilului. De-a lungul timpului sarutul a tot fost „practicat” in ideea de a calma copilul.
  • Si animalele se saruta. Desi „tehnica” este aparte nu este exclus ca diverse specii sa fie pe aceeasi lungime de unda. Insa cand vine vorba de specia de cimpanzei bonobo sarutul lor este cel care se aseamana cel mai mult cu cel uman, cu gura deschisa. Nu ar trebui sa fie de mirare de vreme ce aceasta specie are un ADN 98% asemanator cu cel uman.
  • Sarutul este „practicat” la scara larga doar ca nu toata lumea cunoaste acest obicei. Cel putin asta spun cercetatorii care afirma ca multiple triburi inca existente nu stiu despre ce este vorba si care e treaba cu sarutul. 10% din populatia totala de pe glob este total departe de a cunoaste ceva legat de sarut.
  • Prin sarut femeile se pare ca sunt capabile in subconstient sa isi aleaga partenerul ideal. Se crede ca femeile sunt atrase de acei barbati care au in sistemul imunitar gene de proteine ce lor le lipsesc. Asta ca un semn ca sunt sanatosi si astfel capabili de a face urmasi pe masura.

Sarutul este o manifestare a iubirii sau doar al prieteniei. De la mic la mare suntem obisnuiti sa facem asta insa curios este faptul ca stim atat de putin despre asta.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these