Tehnici SMART de organizare a activitatilor

smart

De foarte multe ori trebuie sa ne impartim activitatile pe care dorim sa le desfasuram. Atunci cand dorim sa masuram si eficienta noastra avem nevoie de tehnici SMART.

Ce sunt tehnicile SMART ?

Tehnicile SMART reprezinta acronimul pentru specific, measurable, attainable, relevant si time-bound.Specific se refera la faptul de a crea task-uri foarte clare care sa fie impartite pe grupuri de activitate. Fiecare persoana gestioneaza un set de task-uri bine definite si stie ce rezultate trebuie sa obtina.

Measurable presupune faptul ca rezultatul fiecarui task trebuie sa fie masurabil. Acest lucru presupune generarea de grafice si de masuratori ale rezultatelor obtinute. Totodata, aceste rezultate trebuie comparate cu planurile initiale pentru a realiza daca rezultatul obtinut este cel dorit.

Attainable presupune faptul de a stabili target-uri realizabile. Daca target-urile noastre nu sunt obiective si nu au posibilitati de realizare, atunci nu avem sanse de a le duce la bun sfarsit.

Relevant presupune faptul ca obiectivele noastre sa fie asezate intr-o ordine a prioriotatilor. Daca, de exemplu, un obiectiv nu este prioritar sau nu detine o relevanta anume, atunci nu este necesar sa i se acorde o importanta foarte mare.

Time-bound presupune sa realizam obiectivele pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit  intr-un timp prestabilit. Este importanta o diagrama a timpului pentru fiecare obiectiv in parte. Doar astfel putem sti daca am terminat un obiectiv la timp.

Toate aceste tehnici SMART au rolul de a ne masura eficienta in realizarea task-urilor pe care le avem de facut. In marile organizatii fiecare task pe care trebuie sa il indeplinim trebuie sa fie supus tehnicilor de analiza SMART. Doar astfel vom putea creste eficienta muncii individuale cat si in echipa. Tehnicile SMART vor fi foarte utilizate in viitorul apropiat in tot mai multe firme si companii deoarece dau un randament deosebit activitatilor realizate.

 

 

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may also like these