Umilinta la varsta a treia

varsta a treia

Dupa o viata de munca si dupa ani de experienta si de truda batranii nostri ajung sa aiba parte de o alta palma din partea statului. In unele zone din tara postasul venea foarte greu asa ca din asteptarea cu sufletul la gura a pensiei au preferat sa treaca totul pe card. Nici asta nu ii scuteste de probleme pentru ca un bancomat se regaseste mai degraba in zone mari, la oras.

Pentru batranii de la sat viata are un alt soi de desfasurare. In asteptarea pensiei se incumeta sa mai cumpere pe caiet, o practica care ajuta ambele parti. Iar cand pensia vine sunt nevoiti sa faca drumuri lungi si greoaie. Pleaca de acasa cu un card si se intorc cu sacose de cumparaturi. Asa cum e firesc isi fac provizii deci vin incarcati. Au de trecut oricum pe la bancomate asadar un drum este necesar.

Din punct de vedere al psihologilor este o umilinta ce tine de anii batranetii cand acestia ar trebui doar sa se bucure de timpul lor liber si sa nu faca eforturi prea mari. Cu toate acestea se intampla exact pe dos. Partea buna este ca in asa fel ajung sa mai socializeze si sa isi pastreze relatii de prietenie cu cei cu care in tinerete au fost poate colegi de munca, vecini si asa mai departe.

O alta parte interesanta este ca ritualul batranilor de a pleca de la sat pentru a lua pensia de pe card, pentru a face cumparaturi ii face pe acestia fideli in fata unor cheltuieli. Trec fara doar si poate pe la magazinele din sat si platesc datoriile pentru a sustine astfel un flux de cumparaturi. Nu isi dau seama de asta insa continua sa o faca.

Ajunsi la varsta a treia viata lor se invarte intr-un cerc mai inchis din punct de vedere al activitatilor. Nu este totusi de blamat insa nu este nici normal sa se intample astfel.

 

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these