Varsta biologica si varsta cronologica

Prin analiza „semnaturilor” a 150 de gene ale unor persoane diferite, oamenii de stiinta pot sa stabileasca varsta biologica individuala, care este diferita de varsta cronologica, potrivit unui nou studiu. Chiar mai mult decat atat, varsta biologica a unei persoane este o masura mai buna in determinarea sanatatii unei persoane fata de cea cronologica. In cadrul acestui studiu, varsta biologica a oamenilor a fost strans legata de riscurile de boli care sunt specifice unei anumite varste, cum ar fi dementa sau osteoporoza, mai mult decat este varsta cronologica.

James Timmons, profesor medic la Colegiul King din Londra si autorul acestui studiu a declarat ca „Cei mai multi oameni recunosc ca cei cu varsta de 60 de ani nu sunt la fel.” Insa, varsta cronologica a unei persoane este folosita pentru a determina orice de la faptul daca are nevoie sau nu de anumite proceduri medicale.

Varsta genetica

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat materialul genetic care provenea de la indivizi in varsta de 65 de ani, sanatosi. Scopul cercetatorilor a fost acela de a indica nivelul de sanatate al participantilor bazandu-se pe varsta lor. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit 150 de gene pe care le-au utilizat in calcularea a ceea ce numesc ei- „scorul varstei genetice sanatoase”. Pentru a verifica daca aceste scoruri chiar se potrivesc cu sanatatea participantilor, oamenii de stiinta au testat aceeasi metoda pe un alt grup de voluntari la studiu, care aveau varsta de 70 de ani. Cercetatorii au descoperit ca pacientii diagnosticati cu boala Alzheimer au inregistrat scoruri mai mici in ceea ce privesc genele sanatoase de varsta.

„Acest lucru ofera dovezi puternice a faptului ca dementa la oameni ar putea fi numita <imbatranire accelerata> sau <incapacitatea de a activa programul imbatranire sanatoasa>” sustine Timmons. Nu este clar daca scorul varstei genetice sanatoase ar trebui utilizat in a prezice daca o persoana va dezvolta boala Alzheimer.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these